ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

Zawodowa autostrada

Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu realizuje projekt nr FESW.08.04-IZ.00-0010/23 pn. „Zawodowa Autostrada”.

Projekt jest realizowany w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027, Działanie 08.04 Wsparcie na rzecz szkolnictwa podstawowego i średniego (z wyłączeniem infrastruktury).

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków EFS+.

Wartość projektu: 763 993,75 PLN.

Wysokość dofinansowania przez Unię Europejską: 681 493,75 PLN.

Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół

Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu poprzez:

– realizację zajęć dodatkowych i staży uczniowskich,

– podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli,

– zakup pomocy dydaktycznych niezbędnych do realizacji projektu.

Projekt skierowany jest do uczniów Technikum nr 2 w Zespole Szkól Gastronomicznych i

Hotelarskich w Sandomierzu oraz nauczycieli tam zatrudnionych.

Oferta projektu:

  1. Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje zawodowe:
  • Doradztwo zawodowe grupowe
  • Doradztwo zawodowe indywidualne
  • Biznes i zarządzanie
  • Kuchnia polska i staropolska
  • Kuchnia wega i wege
  • Słodki stół
  • Zdrowy fast food
  • Finger food
  • Organizacja stołu
  • Kuchnie świata
  • Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
  1. Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje kluczowe:
  • Język angielski
  • Język niemiecki
  • Język polski
  • Matematyka
  • Technologie cyfrowe
  • Warsztaty z zakresu kształtowania postaw antydyskryminacyjnych
  1. Szkolenia zawodowe (zlecone) dla uczniów:
  • Florystyka
  • Carving
  • Wizaż
  1. Dwa wyjazdy edukacyjne dla uczniów:
  • Zwiedzanie hotelu min. 4* od kuchni
  1. Staże uczniowskie:
  • Stażem uczniowskim zostanie objętych 30 uczniów
  1. Szkolenie zawodowe dla nauczycieli
  • Szkolenie „Zarządzanie projektem”
  • Szkolenie „Komunikacja interpersonalna”
  • Szkolenie ” Psychologia osobowości”
  • Szkolenie „Trening rozwoju osobistego”
  • Szkolenie „Coaching, tutoring i mentoring w edukacji”
  1. Studia podyplomowe dla nauczycieli:
  • Zarządzanie w biznesie
  • Neurodydaktyka z elementami tutoringu i mentoringu lub pokrewne
  1. Szkolenie zawodowe dla nauczycieli realizowane w trakcie wyjazdów szkoleniowo-doskonalących:
  • I wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz cztery szkolenia
  • II wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz cztery szkolenia
  • III wyjazd – udział w targach, zwiedzanie hotelu od kuchni oraz jedno szkolenie
  • VI wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz trzy szkolenia

Pomoce dydaktyczne, które zostaną zakupione w ramach projektu:

  • Waga kuchenna LCD z legalizacją – 4 szt.
  • Seria ECO+ – 1 szt.
  • Hendichef urządzenie multifunkcyjne – 1 szt.
  • Cyrkulator zanurzeniowy do gotowania SOUS VIDE SMARTVIDE X – 1 szt.
  • Wkład dystansujący do pojemników izolowanych GN 1/1 i GN 2/1 SAMMIC – 1 szt.
  • Pojemnik GN 1/1 i 2/1 do cyrkulatora SAMMIC SMARTVIDE X – 1 szt.
  • Szybkoschładzarki szokowe SIN OF COLD – 1 szt.
  • Pistolet wędzarniczy – 3 prędkości podawania dymu – 1 szt.
  • Ostrzałka do noży elektryczna – 1 szt.
  • Thermosystem bEMAR – 2 szt.
  • Grill kontaktowy podwójny – 1 szt.
  • Smażalnik – 1 szt.
  • Naleśnikarka – 1 szt.
  • Pakowarka próżniowa – listwowa – 2 szt.
  • Opiekacz – 1 szt.
  • Kompletne zestawy komputerowe wraz z oprogramowaniem właściwym dla realizacji zajęć projektowych – 16 szt.
  • Kompletne zestawy komputerowe wraz z oprogramowaniem – 8 szt.
  • Okulary VR – wirtualne laboratorium przedmiotowe – zestaw 8 sztuk wraz z pakietem
  • oprogramowania służącym do nauki przedmiotów ogólnych w technologii 3D.

Przewidywane efekty, rezultaty realizacji projektu:

  • zwiększenie poziomu wiedzy i rozwinięcie kompetencji kluczowych i zawodowych uczniów,
  • rozwój zawodowy uczniów,
  • podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli.

#FunduszeEuropejskie

Skip to content