ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

Aktualności

Akcje charytatywne w naszej szkole.

W listopadzie 2025 roku społeczność Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej w Sandomierzu aktywnie włączyła się w działania charytatywne na rzecz osób potrzebujących. W ramach szkolnych inicjatyw przeprowadzono dwie duże akcje: „Paczka dla Seniora” oraz zbiórkę darów dla dzieci z domów dziecka. W trakcie zbiórki uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły gromadzili różnego…
Dowiedz się więcej

Wycieczka do Dęblina

W dniu 27.11.2025r. w ramach projektu „Poligon przyszłości- manewry wiedzy i umiejętności” klasy III i IV LO o profilu wojskowym odbyły wycieczkę do Wojskowej Akademii Lotniczej w Dęblinie.W ramach wyjazdu młodzież została zapoznana z ofertą edukacyjną oraz procedurą rekrutacji (studia wojskowe i cywilne),zwiedziła uczelnię, odbyła warsztaty na symulatorach i trenażerach lotniczych. Z przewodnikiem obejrzała wystawę…
Dowiedz się więcej

Obóz taktyczno – szkoleniowy w Bieszczadach

W dniach 27-30 października w Zwierzyniu odbył się obóz taktyczno – szkoleniowy w ramach realizacji projektu „Poligon przyszłości”. W obozie uczestniczyły klasy III i IV LO, dla których był to już kolejny wyjazd i etap szkolenia w ramach współpracy z instruktorami grupy Kadet. Uczestnicy realizowali zadania polegające na: – pokonywaniu przeszkód pionowych z użyciem technik…
Dowiedz się więcej

Wyjątkowa lekcja online z gościem z Niemiec!

26 listopada 2025 r. uczniowie klasy 4TŻ, 3LO oraz 1LO uczestniczyli w inspirującym spotkaniu online z niemiecką aktywistką Clarissą Hofer Perisse. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu Deutsch Plus pod patronatem Instytutu Goethego w Warszawie. Clarisa opowiedziała nam o swojej ojczyźnie – Brazylii, a także o życiu i studiach w Niemczech. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w…
Dowiedz się więcej

Spotkanie z Ambasadorem Irlandii w Polsce!

24 listopada 2025 r. uczniowie z kl. I LO, III LO oraz IV THŻ uczestniczyli w wyjątkowym spotkaniu z Jego Ekscelencją Patrickiem Haughey, Ambasadorem Irlandii w Polsce. Głównym tematem była współpraca międzynarodowa i budowanie relacji między krajami. W drugiej części wydarzenia uczniowie mieli okazję zadawać pytania – a tych, jak zawsze, nie brakowało! Dziękujemy Panu…
Dowiedz się więcej

Sukces naszej szkoły w XIII Konkursie Regionalnym „Język + Zawód = Przyszłość”

Z dumą informujemy, że pięcioro naszych uczniów: Ola Tomala, Gabrysia Fiutowska, Marysia Żulińska, Krzysztof Kałdon oraz Filip Mazurek reprezentowało szkołę w XIII edycji Konkursu Regionalnego „Język + Zawód = Przyszłość”, który odbył się w ZS1 w Tarnobrzegu. W pierwszej części konkursu uczestnicy sprawdzali swoje umiejętności rozumienia tekstu czytanego w języku angielskim lub niemieckim, natomiast w…
Dowiedz się więcej

MARMOLADA charytatywnie…. :)

Nasza szkoła dołącza do akcji „Paczka dla Seniora” oraz zbiórki na rzecz dzieci z Domu DzieckaZbieramy m.in.: słodycze, kawę, herbatę, skarpety, kosmetyki, kubki, kocyki, krzyżówki, kredki, kolorowanki i drobne upominki (nowe zabawki, książki)Miejsce i czas trwania zbiórki: szkolna recepcja : 21-28.11.2025. Każdy gest ma znaczenie — podarujmy dzieciom i seniorom trochę ciepła i radości!Dołącz i…
Dowiedz się więcej

Matura próbna z Operonem 2025 

W dniach 18-21 listopada 2025r. nasi maturzyści mierzyli się z próbną maturą z Operonem. Uczniowie sprawdzili swoje umiejętności z języka polskiego, matematyki, języka angielskiego, a także z wybranych przedmiotów dodatkowych na poziomie podstawowym oraz rozszerzonym. Gratulujemy wytrwałości i trzymamy kciuki za dalsze przygotowania! Fotorelacja: L. Krakowiak

Seminarium branżowe w LYOFOOD – praktyczna lekcja nowoczesnego przetwórstwa

15 listopada 2025 r. uczniowie klas 1BS2, 2BS2, 4TŻ i 3 Bkc wzięli udział w seminarium branżowym, które odbyło się w siedzibie firmy LYOFOOD Sp. z o.o. w Kielcach.Wydarzenie rozpoczęło się od oficjalnego powitania uczestników oraz omówienia zasad bezpiecznego poruszania się po terenie zakładu.Następnie odbyła się część merytoryczno-warsztatowa – tj. prezentacja firmy i interaktywne warsztaty…
Dowiedz się więcej

Warsztaty z uczniami 8 klasy SP Nr 4 w Sandomierzu

Dnia 20.10.2025 gościliśmy młodzież z SP4 w Sandomierzu wraz z opiekunami, którzy wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W tajniki idealnych hamburgerów wprowadziły uczennice 3 klasy cukiernik wraz z nauczycielem zajęć praktycznych, p. Klaudią Kochowską. Uczniowie dowiedzieli się skąd pochodzi hamburger oraz jak przygotować idealne mięso. Samodzielnie przygotowali pyszne hamburgery: puszyste, chrupiące bułki, soczyste, aromatyczne mięso…
Dowiedz się więcej