W dniu 4 grudnia 2024 r. odbył się kolejny międzyszkolny konkurs kulinarny w tym roku pod tytułem „Bakalie-cudowny składni potraw świątecznych”. W konkursie uczestniczyło 7 uczniów z trzech szkół. Oprócz młodzieży z ZSGiH do stanęli uczniowie z ZS nr 1 w Tarnobrzegu oraz słuchacze z CKZiU w Stalowej Woli. Naszą szkołę Reprezentowali: Katarzyna Obrębska, Oliwia Leszczyńska oraz Maksym Yakymchuk. Podczas zmagań uczestnicy konkursu pod czujnym okiem panów Marcina Maciąga i Emila Poniewierki przygotowywali danie główne i deser na bazie bakali.
Katarzyna Obrębska zajęła III miejsce natomiast absolwenci wybrali spośród uczniów naszej szkoły najlepszę danie i deser. Zdaniem absolwentów tytuł ten przypadł Maksymowi Yakymchuk.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
Spotkanie absolwentów rocznik 1985.
4 grudnia, podczas konkursu kulinarnego, odbyło się spotkanie absolwentów z rocznika 1985. Spotkanie to było okazją do wręczenia pamiątkowego tabla na ręce pani dyrektor Bogusławy Chruściel przez uczennice klasy IV a ( rocznik matury 1985). W tej wyjątkowej uroczystości brała udział wychowawczyni klasy, prof. Zofia Szpernal, oraz uczennice: Danuta Augustyniak, Bernadeta Dryl, Barbara Kanicka, Beata Stasiak, Małgorzata Piskor i Zofia Kmiecińska, Marta Łachowska. Wszystko zaczęło się 2 lata wcześniej. Podczas spotkania z cyklu „Pasja i sukces” pani Szpernal przekazała swojej uczennicy, Danucie Augustyniak, zdjęcia oraz kronikę klasy IVA z lat 1981-1985. W ten sposób tuż przed Jubileuszem 40-lecia Matury, powstała pamiątka, która pozwala na zachowanie wspomnień ze szkolnej ławki! W wydarzeniu uczestniczył również Pan Zygmunt Guzowski – absolwent „Sandomierskiej Marmolady” ( rocz. matury 1968r.), który otrzymał podziękowanie za wielkie serce i finansowe wsparcie „Stypendium absolwenta dla ucznia ZSGiH ”. Organizatorzy konkursu: Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich oraz Klub Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada” serdecznie dziękują absolwentom za ufundowanie nagrody dla najlepszego ucznia reprezentującego naszą szkołę w konkursie kulinarnym „Bakalie – cudowny składnik potraw świątecznych”.