Aby tradycji związanej z tłustym czwartkiem stało się zadość uczniowie Sandomierskiej Marmolady wraz z nauczycielami – Edytą Młodochowską i Krzysztofem Jonaszkiem – przygotowali dla uczniów klas ósmych z trzech szkół podstawowych warsztaty z cyklu „Łowcy Smaków”. Tematem warsztatów było przygotowanie i wypiek pączków oraz faworków. Do działań kulinarnych aktywnie włączyli się wychowawcy i opiekunowie młodzieży.
Podczas warsztatów „kulano” tradycyjne pączki oraz zbijano ciasto z którego przygotowywano faworki. Jako nadzienie wykorzystano krem czekoladowy, krem maślany oraz powidła śliwkowe i konfiturę różaną. Całość dopełnił lukier królewski oraz kandyzowana skórka pomarańczowa i cukier puder.
Oprócz nabycia praktycznych umiejętności uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną oraz z bazą dydaktyczną szkoły. Mamy nadzieje iż pobyt był nie tylko smaczny ale przede wszystkim pomocny w wyborze ich przyszłej ścieżki zawodowej.