ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

Gastrostart – mistrzowie smaku

Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu realizuje projekt nr FESW.08.04-IZ.00-0049/24 pn. „Gastrostart – mistrzowie smaku”.

Projekt jest realizowany w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027, Działanie 08.04 Wsparcie na rzecz szkolnictwa podstawowego i średniego (z wyłączeniem infrastruktury).

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków EFS+.

Wartość projektu: 535 602,50 PLN.

Wysokość dofinansowania przez Unię Europejską: 475 602,50 PLN.

Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół
Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu poprzez:
– realizację zajęć dodatkowych oraz staży uczniowskich,
– podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli,
– zakup pomocy dydaktycznych niezbędnych do realizacji projektu.

Projekt skierowany jest do uczniów Szkoły Branżowej I stopnia w Zespole Szkól Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz nauczycieli tam zatrudnionych.

Oferta projektu:

  1. Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje zawodowe:

    • Doradztwo zawodowe grupowe
    • Doradztwo zawodowe indywidualne
    • Smaki świata
    • Smaki polskie
    • Wege smaki
    • Cztery pory słodkości
    • Cztery pory gotowania
    • Cztery pory przetworów
    • Aranżacja stołu
    • Florystyka
    • Savoir vivre
    • Pierwsza pomoc
    • Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
  1. Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje kluczowe:

    • Język polski
    • Matematyka
    • Warsztaty z zakresu kształtowania postaw antydyskryminacyjnych
  1. Szkolenia zawodowe dla uczniów:

    • Barista
    • Carving
  1. Wyjazdy edukacyjne dla uczniów:

    • Warsztaty cukiernicze – ciasta, ciastka, ciasteczka
    • Warsztaty: produkcja serów sandomierskich
    • Warsztaty: produkcja krówek opatowskich
    • Warsztaty: cukiernicze – desery
  1. Staże uczniowskie:

    • Stażem uczniowskim zostanie objętych 20 uczniów
  1. Szkolenie zawodowe dla nauczycieli:

    • 6 Monoporcji w 1 dzień – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim
  1. Szkolenie zawodowe dla nauczycieli realizowane w trakcie wyjazdów szkoleniowo-doskonalących:

    • I wyjazd – warsztaty kuchni świętokrzyskiej lub mazowieckiej
    • II wyjazd – warsztaty kuchni wschodniej
    • III wyjazd – warsztaty kuchni góralskiej lub roztocza
    • VI wyjazd – Zwiedzanie hotelu 4/5* od kuchni – czego nie widzi gość hotelowy

Pomoce dydaktyczne, które zostaną zakupione w ramach projektu:

    • Przenośny zestaw prezentacyjny (mini projektor + prezenter) – 2 szt.
    • Laptop – 2 szt.
    • Aerograf z mini kompresorem – 2 szt.
    • Podgrzewacz do czekolady – 1 szt.
    • Płyta marmurowa do temperowania czekolady, serwowania potraw i do krojenia – 3 szt.
    • Forma do ciast, rolad i deserów lodowych 6 wzorów – 10 szt.
    • Silikonowa forma do przystawek 6 wzorów – 10 szt.
    • Silikonowe formy do monoporcji 6 wzorów – 10 szt.
    • Silikonowe formy do tartalette 6 wzorów – 10 szt.
    • Formy do pralin 6 wzorów – 10 szt.
    • Fontanna do czekolady 5-poziomowa – 1 szt.
    • Profesjonalne noże do carvingu – 8 szt.
    • Zamrażarka szokowa – 1 szt.
    • Termomix – 1 szt.
    • Zestawy do sushi – 8 szt.
    • Smażalnik – 4 szt.
    • Pistolet wędzarniczy – 1 szt.
    • Ekspres do kawy – 2 szt.
    • Zmywarko-wyparzarka – 1 szt.
    • Stojak do monoporcji – 1 szt.
    • Szklane schody – 1 szt.
    • Monitor interaktywny 86” wraz z uchwytem ściennym – 2 szt.

Przewidywane efekty, rezultaty realizacji projektu:

    • zwiększenie poziomu wiedzy oraz rozwinięcie kompetencji kluczowych i zawodowych uczniów,
    • rozwój zawodowy uczniów,
    • podniesienie kompetencji i kwalifikacji nauczycieli.

#FunduszeEuropejskie