Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu realizuje projekt nr FESW.08.04-IZ.00-0049/24 pn. „Gastrostart – mistrzowie smaku”.
Projekt jest realizowany w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027, Działanie 08.04 Wsparcie na rzecz szkolnictwa podstawowego i średniego (z wyłączeniem infrastruktury).
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków EFS+.
Wartość projektu: 535 602,50 PLN.
Wysokość dofinansowania przez Unię Europejską: 475 602,50 PLN.
Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół
Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu poprzez:
– realizację zajęć dodatkowych oraz staży uczniowskich,
– podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli,
– zakup pomocy dydaktycznych niezbędnych do realizacji projektu.
Projekt skierowany jest do uczniów Szkoły Branżowej I stopnia w Zespole Szkól Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz nauczycieli tam zatrudnionych.
Oferta projektu:
Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje zawodowe:
- Doradztwo zawodowe grupowe
- Doradztwo zawodowe indywidualne
- Smaki świata
- Smaki polskie
- Wege smaki
- Cztery pory słodkości
- Cztery pory gotowania
- Cztery pory przetworów
- Aranżacja stołu
- Florystyka
- Savoir vivre
- Pierwsza pomoc
- Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje kluczowe:
- Język polski
- Matematyka
- Warsztaty z zakresu kształtowania postaw antydyskryminacyjnych
Szkolenia zawodowe dla uczniów:
- Barista
- Carving
Wyjazdy edukacyjne dla uczniów:
- Warsztaty cukiernicze – ciasta, ciastka, ciasteczka
- Warsztaty: produkcja serów sandomierskich
- Warsztaty: produkcja krówek opatowskich
- Warsztaty: cukiernicze – desery
Staże uczniowskie:
- Stażem uczniowskim zostanie objętych 20 uczniów
Szkolenie zawodowe dla nauczycieli:
- 6 Monoporcji w 1 dzień – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim
Szkolenie zawodowe dla nauczycieli realizowane w trakcie wyjazdów szkoleniowo-doskonalących:
- I wyjazd – warsztaty kuchni świętokrzyskiej lub mazowieckiej
- II wyjazd – warsztaty kuchni wschodniej
- III wyjazd – warsztaty kuchni góralskiej lub roztocza
- VI wyjazd – Zwiedzanie hotelu 4/5* od kuchni – czego nie widzi gość hotelowy
Pomoce dydaktyczne, które zostaną zakupione w ramach projektu:
- Przenośny zestaw prezentacyjny (mini projektor + prezenter) – 2 szt.
- Laptop – 2 szt.
- Aerograf z mini kompresorem – 2 szt.
- Podgrzewacz do czekolady – 1 szt.
- Płyta marmurowa do temperowania czekolady, serwowania potraw i do krojenia – 3 szt.
- Forma do ciast, rolad i deserów lodowych 6 wzorów – 10 szt.
- Silikonowa forma do przystawek 6 wzorów – 10 szt.
- Silikonowe formy do monoporcji 6 wzorów – 10 szt.
- Silikonowe formy do tartalette 6 wzorów – 10 szt.
- Formy do pralin 6 wzorów – 10 szt.
- Fontanna do czekolady 5-poziomowa – 1 szt.
- Profesjonalne noże do carvingu – 8 szt.
- Zamrażarka szokowa – 1 szt.
- Termomix – 1 szt.
- Zestawy do sushi – 8 szt.
- Smażalnik – 4 szt.
- Pistolet wędzarniczy – 1 szt.
- Ekspres do kawy – 2 szt.
- Zmywarko-wyparzarka – 1 szt.
- Stojak do monoporcji – 1 szt.
- Szklane schody – 1 szt.
- Monitor interaktywny 86” wraz z uchwytem ściennym – 2 szt.
Przewidywane efekty, rezultaty realizacji projektu:
- zwiększenie poziomu wiedzy oraz rozwinięcie kompetencji kluczowych i zawodowych uczniów,
- rozwój zawodowy uczniów,
- podniesienie kompetencji i kwalifikacji nauczycieli.