23 listopada w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu odbył się V Regionalny Konkurs Kulinarny pod honorowym patronatem Starosty Sandomierskiego Marcina Piwnika. Tematem przewodnim była „Kapusta – królowa polskich warzyw”, świeża, kiszona, zakwaszona, której właściwości są doceniane od tysiącleci. Kapusta – to zdrowie ze straganu. A jaką przystawkę oraz danie zasadnicze z kapustą w roli głównej można przygotować w kuchni, wykorzystując bogactwo produktów tradycyjnych i lokalnych regionu, pokazali uczniowie szkół gastronomicznych startujący w konkursie: Aleksandra Wencowska – Zespół Szkół Nr 1 w Tarnobrzegu, Karolina Ślęzak – Zespół Szkół Nr 1 w Tarnobrzegu, Paulina Ślusarczyk – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli, Małgorzata Sikora – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli, Katarzyna Obrębska – Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich, w Sandomierzu, Kornelia Ura – Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, Natalia Pawlik – Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Nad przygotowanie tych dwóch potraw młode adeptki sztuki kulinarnej miały 3 godziny. Pracowały pod czujnym okiem jury w składzie: Przewodniczący: Marcin Maciąg Szef kuchni “Pod Ciżemką” w Sandomierzu członkowie: Kamil Pindych – Szef kuchni „Dwór Dwikozy”, Bogusława Chruściel – Dyrektor ZSGiH oraz losowo wybrana nauczycielka zawodu: Agata Zbyrad. Organizatorzy konkursu chcieli pokazać, że wartości odżywcze kapusty są niewątpliwie godne uwagi oraz ,że to bardzo popularne warzywo w Polsce może mieć również szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Przygotowane przystawki to:
Tatar z kapusty białej Sakiewki wegetariańskie Gofry z surówką z kapusty pekińskiej z jajem poszetowym i sosem serowym Sajgonki z mięsem i kapustą Tartaletki z kapustą i grzybami Łódeczki z ciasta francuskiego z kapustą Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną
zaś wśród dań głównych królowały: Placuszki z kapusty kiszonej z brukselką i surówką Stek z czerwonej kapusty z duszoną wołowiną i grillowanym serem halloumi Fuczki z roladą śląską z sosem chrzanowym Chapcie lasowiackie z sosem porowym Pierś z kaczki z puree z czerwonej kapusty Makaron szafranowy z sosem blue cheese i kapustą pekińską Babeczki z mięsem i kapustą z kremem ziemniaczanym
Wszystko smakowite, pachnące, różnorodne i pięknie podane. Przekonało się o tym również jury degustacyjne w składzie: Grażyna Szklarska – członek Zarządu Powiatu Ewa Jedlińska – zastępca dyrektora ZSGiH w Sandomierzu Halina Drozdowska– Absolwentka Szkoły Urszula Chabel- Klub Sympatyków Szkoły “Sandomierska Marmolada” A oto uczestniczki , które najlepiej poradziły sobie z królową polskich warzyw: I miejsce Katarzyna OBRĘBSKA za: Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i lemon curdem, oraz karmelizowanymi orzechami, Pierś z kaczki z puree z czerwonej kapusty II miejsce Karolina Ślęzak i Kornelia Ura III miejsce Małgorzata Sikora Wyróżnienia: Aleksandra Wencowska, Paulina Ślusarczyk , Natalia PawlikNagrody ufundowane przez Starostę Sandomierskiego wręczyła uczestnikom konkursu Pani Grażyna Szklarska – Członek Zarządu Powiatu. Nagrodę Absolwentów zdobyła Katarzyna Obrębska uczennica ZSGiH, a wręczyła ją Halina Drozdowska (absolwentka szkoły 1964r.). Gratulacje wszystkim uczestnikom oraz nauczycielom, którzy tak profesjonalnie przygotowali młodzież do konkursu złożyli organizatorzy : Bogusława Chruściel-Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz Urszula Chabel – Prezes Klubu Sympatyków Szkoły ”Sandomierska Marmolada”. Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują wszystkim za pomoc w przygotowaniu konkursu. Dziękujemy również nauczycielom ZSGiH : Edycie Młodochowskiej, Krzysztofowi Jonaszkowi, Danucie Zajder, Marcie Bator, Agacie Łuczak oraz wszystkim uczniom za pomoc w sprawnym przeprowadzeniu V Regionalnego Konkursu Kulinarnego Międzyszkolnego Konkursu „Kapusta – królowa polskich warzyw”.
Dziękujemy, gratulujemy i zapraszamy za rok. Organizatorzy